SKŁADNIKI:
1kg czereśni
500g cukru
1 cytryna
INSTRUKCJE:
Czereśnie umyć i wydrylować. Przygotować brytfannę. Wsypać do niej czereśnie oraz cukier. Gotować na małym ogniu.
Dodać sok z cytryny.
Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 50 minut. Stale mieszaj owoc, zapobiegaj przypalaniu się do garnka.
Po godzinie sprawdź konsystencję dżemu. Połóż na talerz kawałek dżemu . Jeśli zgęstnieje, jest gotowy.
Jeśli nie, gotuj jeszcze przez kilka minut.
Zdejmij garnek z ognia.
Przygotuj słoiki. Wyparz je w gorącej wodzie. Przełóż gorący dżem do słoiczków. Zamknij szczelnie słoiki i odwróć je do góry nogami.
Pasteryzacja nie jest konieczna, ale jeśli chcesz mieć pewność, że dżem nie zepsuje się, to lepiej zagotować słoiki w wodzie przez 10-15 minut.