SKŁADNIKI:

1kg czereśni

500g cukru

1 cytryna

INSTRUKCJE:

Czereśnie umyć i wydrylować. Przygotować brytfannę. Wsypać do niej czereśnie oraz cukier. Gotować na małym ogniu.

Dodać sok z cytryny.

Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 50 minut. Stale mieszaj owoc, zapobiegaj przypalaniu się do garnka.

Po godzinie sprawdź konsystencję dżemu. Połóż na talerz kawałek dżemu . Jeśli zgęstnieje, jest gotowy.

Jeśli nie, gotuj jeszcze przez kilka minut.

Zdejmij garnek z ognia.

Przygotuj słoiki. Wyparz je w gorącej wodzie. Przełóż gorący dżem do słoiczków. Zamknij szczelnie słoiki i odwróć je do góry nogami.

Pasteryzacja nie jest konieczna, ale jeśli chcesz mieć pewność, że dżem nie zepsuje się, to lepiej zagotować słoiki w wodzie przez 10-15 minut.