Przepis na placek drożdżowy z owocami i kruszonką

SKŁADNIKI NA PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ:

Składniki na ciasto:

1/2 szklanki mleka

3 dag drożdży

2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

3 jajka

6 dag margaryny

Składniki na kruszonkę:

szklanka mąki

odrobina proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

12 dag margaryny

opakowanie cukru waniliowego

aromat do ciast

oraz owoce: jabłka, śliwki, agrest, czereśnie, wiśnie

INSTRUKCJE:

Pokruszyć drożdże. Rozetrzeć z 3 łyżkami cukru i łyżką mąki, ciepłym mlekiem. Pozostawić na 30 minut, aż wyrośnie.

Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, jajka, wyrośnięte drożdże, resztę mleka. Dokładnie wyrobić.

Ciasto musi odstawać od rąk, wtedy będzie wyrobione.

Gdy już będzie wyrobione, wlać letnią, roztopioną margarynę. Ponownie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.

Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Blachę wysmarować tłuszczem. Wyłożyć na nią ciasto. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Czas na zrobienie kruszonki.

Wszystkie składniki, czyli margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy posiekać nożem. Zagnieść. Rozkruszyć.

Na ciasto na blaszce wyłożyć owoce. Na to posypać kruszonkę.

Piec przez około 40 minut w 180 stopniach C.