Przepis na placek drożdżowy z owocami i kruszonką
SKŁADNIKI NA PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ:
Składniki na ciasto:
1/2 szklanki mleka
3 dag drożdży
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 jajka
6 dag margaryny
Składniki na kruszonkę:
szklanka mąki
odrobina proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
12 dag margaryny
opakowanie cukru waniliowego
aromat do ciast
oraz owoce: jabłka, śliwki, agrest, czereśnie, wiśnie
INSTRUKCJE:
Pokruszyć drożdże. Rozetrzeć z 3 łyżkami cukru i łyżką mąki, ciepłym mlekiem. Pozostawić na 30 minut, aż wyrośnie.
Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, jajka, wyrośnięte drożdże, resztę mleka. Dokładnie wyrobić.
Ciasto musi odstawać od rąk, wtedy będzie wyrobione.
Gdy już będzie wyrobione, wlać letnią, roztopioną margarynę. Ponownie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.
Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Blachę wysmarować tłuszczem. Wyłożyć na nią ciasto. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Czas na zrobienie kruszonki.
Wszystkie składniki, czyli margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy posiekać nożem. Zagnieść. Rozkruszyć.
Na ciasto na blaszce wyłożyć owoce. Na to posypać kruszonkę.
Piec przez około 40 minut w 180 stopniach C.