Przepis na ciasto Skubaniec z serem tzw. rosyjski Sernik
SKŁADNIKI:
Spód:
2 jajka
400 g mąki
200 g margaryny
100 g cukru
4 łyżki kakao
opakowanie proszku do pieczenia
2 szczypty soli
Masa serowa:
1 kg twarogu zmielonego
5 jajek
2 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 szklanka cukru
4 łyżki śmietany kremówki
INSTRUKCJE:
Składniki na spód ciasta włożyć do miski i ugnieść.
Masa serowa:
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z jedną szklanką cukru. Żółtka wymieszać ze śmietaną i bydyniem. Następnie z serem. Dobrze wymieszać. Przemieszać lekko z ubitymi białkami.
Blachę wysmarować margaryną. Ciasto na spód podzielić na 3 części. 2 części poskubać na spód blachy. Na to wylać masę serową. Na to poskubać 3 część ciasta.
Rosyjski sernik piec w 200 st. C przez ok. 50 min