Przepis na ciasto Skubaniec z serem tzw. rosyjski Sernik

SKŁADNIKI:

Spód:

2 jajka

400 g mąki

200 g margaryny

100 g cukru

4 łyżki kakao

opakowanie proszku do pieczenia

2 szczypty soli

Masa serowa:

1 kg twarogu zmielonego

5 jajek

2 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego

1 szklanka cukru

4 łyżki śmietany kremówki

INSTRUKCJE:

Składniki na spód ciasta włożyć do miski i ugnieść.

Masa serowa:

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z jedną szklanką cukru. Żółtka wymieszać ze śmietaną i bydyniem. Następnie z serem. Dobrze wymieszać. Przemieszać lekko z ubitymi białkami.

Blachę wysmarować margaryną. Ciasto na spód podzielić na 3 części. 2 części poskubać na spód blachy. Na to wylać masę serową. Na to poskubać 3 część ciasta.

Rosyjski sernik piec w 200 st. C przez ok. 50 min