SKLADNIKI:

Ciasto:

3/4 szklanki mleka

2 i 1/2 szklanki mąki

6 dag drożdży

2 żółtka

6 dag masła

1/2 szklanki cukru pudru

Masa makowa:

25 dag maku

bialko

3 łyżki cukru

lyzka masła

2 łyżki miodu

2 łyżki rodzynek

olejek migdałowy

cukier puder do posypania

INSTRUKCJE

Mak należy wypłukać, odsączyć, sparzyć gorąca wodą i pozostawić do następnego dnia.

Mak odcedzić, przepuścić 3 razy przez maszynkę.

W garnku rozpuścić masło i podsmażyć mak, dodać miód i cukier.

Zdjac z ognia, dodać namoczone wcześniej rodzynki, ubite białka, olejek migdałowy, wymieszać.

Drozdze pokruszyć, rozetrzeć w garnuszku z 3 łyżkami cukru i 1 łyżka mąki, dodać letnie mleko i zostawić do wyrośnięcia na pół godziny.

Do miski dodać mąkę, jajka, resztę cukru, drożdże, resztę ciepłego mleka i dobrze wyrobić.

Wyrabiac aż ciasto zacznie od rąk odchodzic. Dodać stopiony letni tłuszcz, i ponownie wyrabiać. Przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Czekac aż ciasto podwoi swoją objetosc.

Ciasto rozciagnac i uformować w prostokąt.

Rozsmarowac na cieście masę makową, zwinąć w rulon.

Blaszke wysmarować tłuszczem. Ułożyć na niej roladę.

Nagrzac piekarnik i piec w temperaturze 200 stopni. Ok. 40 minut.

Po upieczeniu i wystygnieciu posypać cukrem pudrem.