SKLADNIKI:
Ciasto:
3/4 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki
6 dag drożdży
2 żółtka
6 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
Masa makowa:
25 dag maku
bialko
3 łyżki cukru
lyzka masła
2 łyżki miodu
2 łyżki rodzynek
olejek migdałowy
cukier puder do posypania
INSTRUKCJE
Mak należy wypłukać, odsączyć, sparzyć gorąca wodą i pozostawić do następnego dnia.
Mak odcedzić, przepuścić 3 razy przez maszynkę.
W garnku rozpuścić masło i podsmażyć mak, dodać miód i cukier.
Zdjac z ognia, dodać namoczone wcześniej rodzynki, ubite białka, olejek migdałowy, wymieszać.
Drozdze pokruszyć, rozetrzeć w garnuszku z 3 łyżkami cukru i 1 łyżka mąki, dodać letnie mleko i zostawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Do miski dodać mąkę, jajka, resztę cukru, drożdże, resztę ciepłego mleka i dobrze wyrobić.
Wyrabiac aż ciasto zacznie od rąk odchodzic. Dodać stopiony letni tłuszcz, i ponownie wyrabiać. Przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Czekac aż ciasto podwoi swoją objetosc.
Ciasto rozciagnac i uformować w prostokąt.
Rozsmarowac na cieście masę makową, zwinąć w rulon.
Blaszke wysmarować tłuszczem. Ułożyć na niej roladę.
Nagrzac piekarnik i piec w temperaturze 200 stopni. Ok. 40 minut.
Po upieczeniu i wystygnieciu posypać cukrem pudrem.