SKŁADNIKI
Naleśniki:
1 szklanka mąki
1 jajko
1 szklanka mleka
szczypta soli
olej rzepakowy
Farsz kapustą z grzybami:
1kg kapusta kiszona
500g grzybów ( 500 g pieczarek)
oraz
2 jajka
bulka tarta
INSTRUKCJE
Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć ze sobą i dobrze wymieszać, tak by nie było grudek. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni, nanieść jedna nabierke ciasta, rozprowadzić rowno przechylając patelnia na różne strony i smażyć. Po 2 minutach przełożyć ciasto na drugą stronę. Usmażyć i odłożyć na talerz. Usmażyć pozostałe naleśniki.
Wymoczyc kapustę kiszoną w zimnej wodzie, i wycisnąć z wody. Ponownie dolać wodę ale tym razem gotować przez 2 godziny. Po ugotowaniu przecedzić wodę.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone w plasterki grzyby lub pieczarki i smażyć. Dodać przyprawy. Mieszać. Jak nabiorą koloru i się skurczą będą już gotowe.
Polaczyc kapustę z pieczarkami. Tłuszcz od smażenia grzybów można dodać również do kapusty. Przyprawić pieprzem. Wymieszać.
Na naleśnik wyłożyć farsz, i zwinąć.
Rozbeltac jajko. Zamoczyć krokieta w jajku. Następnie w panierce z bułki tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru.