SKŁADNIKI

Naleśniki:

1 szklanka mąki

1 jajko

1 szklanka mleka

szczypta soli

olej rzepakowy

Farsz kapustą z grzybami:

1kg kapusta kiszona

500g grzybów ( 500 g pieczarek)

oraz

2 jajka

bulka tarta

INSTRUKCJE

Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć ze sobą i dobrze wymieszać, tak by nie było grudek. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni, nanieść jedna nabierke ciasta, rozprowadzić rowno przechylając patelnia na różne strony i smażyć. Po 2 minutach przełożyć ciasto na drugą stronę. Usmażyć i odłożyć na talerz. Usmażyć pozostałe naleśniki.

Wymoczyc kapustę kiszoną w zimnej wodzie, i wycisnąć z wody. Ponownie dolać wodę ale tym razem gotować przez 2 godziny. Po ugotowaniu przecedzić wodę.

Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone w plasterki grzyby lub pieczarki i smażyć. Dodać przyprawy. Mieszać. Jak nabiorą koloru i się skurczą będą już gotowe.

Polaczyc kapustę z pieczarkami. Tłuszcz od smażenia grzybów można dodać również do kapusty. Przyprawić pieprzem. Wymieszać.

Na naleśnik wyłożyć farsz, i zwinąć.

Rozbeltac jajko. Zamoczyć krokieta w jajku. Następnie w panierce z bułki tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru.